Wat betekent factoring?

Wat betekent factoring?

Factoring is een term die regelmatig opduikt in publicaties bedoeld voor het MKB en voor zzp’ers. Factoring betekent dat je facturen vooruit worden betaald door een factoring bedrijf. Vaak moet je als ondernemer lang wachten voordat je betaald krijgt als je producten of diensten aan een ander bedrijf levert. Zij hanteren vaak een betalingstermijn van 30 of zelfs 60 dagen. Er zijn zelfs branches waar de betaling nog langer duurt. Als je zo lang op je geld moet wachten kan dat problemen geven bij het voldoen aan je eigen financiële verplichtingen. Als je gebruik maakt van de diensten van een factoring bedrijf heb je je geld binnen enkele dagen op je rekening.

Hoe werkt factoring precies?

Als je je facturen door een factoring maatschappij laat uitbetalen dan stuur je je factuur niet naar de klant maar naar het factoring bedrijf. Zij beoordelen je factuur en de kredietwaardigheid van je debiteur. Als alles in orde is wordt in de regel 90% van het factuurbedrag direct aan je uitbetaald. De overige 10% ontvang je zodra je klant aan zijn betalingsverplichtingen heeft voldaan. Je krijgt echter niet het volledige bedrag uitbetaald, want aan factoring zijn kosten verbonden.

De kosten van factoring

Als je gebruik maakt van factoring dan worden hiervoor kosten in rekening gebracht, meestal een percentage van het factuurbedrag. De hoogte varieert per factoringbedrijf maar ligt doorgaans tussen de 2 en 5%. De kosten worden afgetrokken van het voorschot dat je ontvangt. Een rekenvoorbeeld: 

Stel dat je een factuur van 6.000 euro wilt laten uitbetalen en het factoring bedrijf berekent een fee van 3%. De berekening ziet er dan als volgt uit:

Factuurbedrag € 6.000
Fee 3% x 6.000       180
BTW 21% x 300         38

Uitbetaling direct: 90% x 6000 = 5400 -/- 218 = 5182
Uitbetaling na betaling factuur: 10% x 6000 = 600. Totaal krijg je dus 5.182 + 600 = 5.5782 uitbetaald. De betaalde BTW van 38 euro kun je uiteraard verrekenen met te betalen BTW als je aangifte doet.

Kan ik alle facturen indienen voor factoring?

Je kunt facturen indienen voor factoring als ze gericht zijn aan bedrijven. Factoring geldt niet voor particuliere klanten. Doorgaans geldt voor een particulier een korte betalingstermijn van hooguit 2 weken en in nog meer gevallen wordt er betaald voordat levering plaatsvindt. Daarom is factoring hier sowieso niet aan de orde. Een factuur aan een bedrijf kan alleen worden ingediend als de opdracht of levering volledig is afgerond. Het factoringbedrijf zal altijd een kredietcheck doen om er zeker van te zijn dat de afnemer of opdrachtgever ook daadwerkelijk aan de betalingsverplichting zal voldoen.

Wat gebeurt er als mijn klant niet betaalt?

De fee die je betaalt voor factoring is deels bedoeld voor een verzekering tegen faillissement. Als je afnemer failliet gaat betaalt de verzekering de factuur uit aan het factoringbedrijf. Als de klant om een andere reden niet betaalt, loop je het risico dat de restbetaling van meestal 10% niet wordt uitbetaald. Maar dat is dan altijd nog beter dan dat een hele factuur niet wordt betaald. Je kunt het debiteurenbeleid voor je klanten overigens uitbesteden aan het factoring bedrijf, soms ook voor facturen die je niet vooruit laat betalen.

Met welk bedrijf kan ik in zee gaan voor factoring?

Er zijn online verschillende bedrijven te vinden die factoring aanbieden. Allereerst moet je voor jezelf bepalen of factoring voor jou rendabel dan wel noodzakelijk is. Vervolgens is het belangrijk om de voorwaarden per bedrijf goed te lezen en ook de kosten die in rekening worden gebracht goed te vergelijken. Zo kun je een weloverwogen keuze maken. Bij veel factoringbedrijven kun je zelf bepalen of je een factuur wel of niet indient. Zo kun je voor de kleinere bedragen ervoor kiezen om de betalingstermijn die het bedrijf hanteert af te wachten zodat je niet de kosten voor de fee kwijt bent. Factoring is beschikbaar voor zowel zzp’ers als voor ondernemers in het MKB.

Factoring Kampioen

Begin vandaag nog met factoring

Maak een gratis gesprek met onze experts