Wanneer is factoring zinvol?

Wanneer is factoring zinvol?

Factoring klinkt heel aantrekkelijk voor ondernemers in het MKB en voor zzp’ers. Maar het is niet in alle gevallen het Ei van Columbus. Of factoring voor jou als ondernemer de moeite waard is hangt af van een aantal factoren. De belangrijkste daarvan is: Wegen de kosten tegen de baten op? Factoring is niet gratis uiteraard, het factoringbedrijf moet er immers ook aan verdienen om de bedrijfskosten te kunnen dekken. Je betaalt over elke factuur die je indient een zogenaamde fee, deze bedraagt meestal tussen de 2 en 5% van het factuurbedrag. Die kosten kun je natuurlijk aan je klant doorberekenen, maar je moet daarbij wel in de gaten houden of je producten of diensten daarmee niet duurder worden dan van de concurrent zodat het je klanten kost.

Overweeg de voor- en nadelen voordat je voor factoring kiest

Voordat je besluit om van factoring gebruik te maken is het handig om de voor- en nadelen op een rijtje te zetten. Factoring bedrijven adverteren met de kreet dat je binnen 1 of hooguit enkele dagen je geld hebt. En dat is natuurlijk fijn, want daarmee kun je aan je eigen vaste lasten voldoen of investeren voor een volgende opdracht. Maar je moet er wel rekening mee houden dat je kosten betaalt voor factoring. En je krijgt een deel van je factuur pas uitbetaald als de debiteur betaald heeft. Je krijgt dus niet het volledige bedrag vooruit betaald maar in de meeste gevallen 90% en daar worden dan ook direct de kosten van afgetrokken. Over de fee betaal je bovendien BTW.

Voor welke facturen geldt factoring?

Factoring kan worden toegepast op facturen van zakelijke klanten. Zij zijn immers degenen die er vaak een lange betalingstermijn op na houden. Ondanks dat je op je factuur zet dat je betaling wilt binnen 15 of 30 dagen is de kans groot dat er pas na 60 dagen of soms nog later betaald wordt. Aanmanen kan, maar dit zal doorgaans niet tot gevolg hebben dat er sneller wordt betaald. Vooral de overheid staat er om bekend dat ze simpelweg niet eerder dan binnen 60 dagen betalen, onder het motto ‘slikken of stikken’. Je kunt daar natuurlijk rekening mee houden bij de planning van je financiën, dan is factoring niet nodig. Alleen als het voor jou echt belangrijk is dat je het geld voor een levering snel ter beschikking hebt kun je factoring overwegen en de kosten voor lief nemen.

Hoe werkt factoring?

Als je kiest voor factoring dan maak je je factuur op zoals je dat altijd doet, dus met je eigen logo en lay-out. Vervolgens stuur je de factuur naar het factoringbedrijf. Zij beoordelen de factuur en als deze wordt goedgekeurd voor betaling dan ontvang je binnen enkele dagen 90% van het factuurbedrag, onder aftrek van de kosten. Hierover betaal je ook BTW, die je uiteraard kunt verrekenen met de BTW die je moet afdragen aan de Belastingdienst. De resterende 10% van het factuurbedrag wordt aan je uitbetaald zodra de factuur door jouw klant is voldaan. Je kunt alleen facturen voor factoring aanbieden voor opdrachten die zijn afgerond. Wel kun je als je bijvoorbeeld als zzp’er bij een bedrijf werkt je maandelijkse factuur indienen als het bedrijf er een lange betalingstermijn op nahoudt. Maar houd hierbij dan dus rekening met de kosten die je hiervoor betaalt.

Verzekering tegen wanbetalende debiteuren

Als je gebruik maakt van factoring wordt er doorgaans een verzekering afgesloten tegen het risico dat je factuur niet betaald wordt. Als het bedrijf waaraan jij hebt geleverd failliet gaat of surséance van betaling aanvraagt ben je hiervoor verzekerd en hoef je het bedrag dat je reeds van het factoringbedrijf hebt ontvangen dus niet aan hen terug te betalen. Je kunt overigens bij veel factoring bedrijven ook het debiteurenbeleid uitbesteden. Als een klant niet aan zijn betalingsverplichting voldoet wordt er een betalingsherinnering gestuurd, aangemaand of een incassoprocedure opgestart. Dit scheelt je als ondernemer dus tijd en vooral ergernis.

Bedrijven voor factoring vergelijken

Als je overweegt om van factoring gebruik te maken kun je hiervoor bij verschillende bedrijven terecht. Vergelijk altijd de hoogte van de fee die in rekening wordt gebracht en ook de overige voorwaarden voordat je je aanmeldt en een factuur indient. Dat voorkomt onaangename verrassingen achteraf.

Factoring Kampioen

Begin vandaag nog met factoring

Maak een gratis gesprek met onze experts