Hoe werkt factoring?

Hoe werkt factoring?

Factoring is een manier van voorfinanciering van facturen die snel aan populariteit wint. Factoring wordt aangeboden aan zzp’ers en het MKB. Zij zijn vaak kwetsbare ondernemers die snel in de problemen kunnen komen als ze lang moeten wachten totdat een opdrachtgever of klant de factuur betaalt. Vooral zakelijke klanten hanteren soms betalingstermijnen van 60 dagen of langer, ondanks dat je op je factuur aangeeft dat je de betaling graag binnen 30 dagen tegemoet ziet. Aanmanen heeft meestal geen zin, want het bedrijf zal hoe dan ook niet eerder betalen. Voordat je een procedure voor incasso hebt gestart heb je in veel gevallen alsnog je geld en is die moeite dus voor niets geweest. Als je gebruik maakt van factoring heb je het geld van een factuur vaak al binnen enkele dagen op je rekening.

Een factuur middels factoring laten voldoen

Als je een factuur door middel van factoring laat voldoen wordt een groot deel van het factuurbedrag, meestal 90%, binnen enkele dagen betaald. Soms ontvang je je geld al binnen een werkdag. Het enige wat je hiervoor hoeft te doen is de factuur opmaken zoals je dat altijd doet. Met je eigen logo en gegevens dus. De factuur wordt vervolgens door het factoring bedrijf aan jou betaald, met aftrek van de fee en inhouding van 10% van het factuurbedrag. Het factoringbedrijf stuurt de rekening nu door naar de debiteur om deze te laten voldoen. Dat dit nog 30 tot 60 dagen duurt is voor jou als ondernemer niet meer van belang.

De kosten van factoring

Als je gebruik maakt van factoring betaal je een fee aan de factoring maatschappij. Dit geld gebruikt het bedrijf om het risico te dekken en de handling kosten. Doorgaans bedraagt de fee enkele procenten van het factuurbedrag. Hoeveel precies hangt af van het factoringbedrijf. Je betaalt de fee over het volledige factuurbedrag inclusief BTW en het wordt direct in mindering gebracht. Stel je hebt een factuur van 5.000 euro dan krijg je direct 90% uitbetaald, dat is 4.500 euro. Van deze 4.500 euro worden de kosten afgetrokken, en over dit bedrag betaal je ook BTW. Je krijgt dus een lager bedrag overgemaakt. Zodra je klant de factuur heeft voldaan ontvang je de resterende 500 euro.

Is factoring voor mijn bedrijf interessant?

Het hangt van een paar dingen af of factoring voor jouw bedrijf het overwegen waard is. Allereerst is van belang wie je klanten of opdrachtgevers zijn. Factoring is alleen van toepassing op zakelijke klanten. Particuliere klanten moeten immers vrijwel altijd vooruit betalen of betalen binnen 14 dagen met AfterPay. Dan heeft factoring geen meerwaarde. Facturen van je zakelijke klanten kun je alleen indienen als de opdracht of levering afgerond is. Laat je een klant een voorschot betalen dan kun je dit bedrag dus niet vooruit laten betalen. Je mag er vanuit gaan dat de opdrachtgever het bedrag snel overmaakt omdat je anders immers niet zult leveren. Daarnaast moet het dan ook nog gaan om bedragen die enigszins tot de verbeelding spreken. Een factuur van 50 euro indienen voor factoring is niet echt zinvol.

Lang wachten op grote bedragen hoeft niet meer

Als je vaak facturen verstuurt met grote bedragen dan kan het soms problematisch zijn als je je geld pas veel later krijgt. Je hebt immers als ondernemer ook verplichtingen of wilt kunnen investeren in een volgende opdracht. Dan is het heel fijn om door middel van factoring snel over je geld te kunnen beschikken. In zo’n geval nemen ondernemers in het MKB en zzp’ers het feit dat factoring niet gratis is graag voor lief.

Wil je ook gebruik gaan maken van factoring?

Als je ook gebruik wilt gaan maken van factoring is het belangrijk om eerst de voor- en nadelen op een rijtje te zetten. Bij de meeste factoring bedrijven moet je je aanmelden door een account aan te maken. Je kredietwaardigheid wordt gecheckt en als daar goedkeuring o komt kun je soms een eerste factuur gratis laten uitbetalen om te ervaren hoe factoring werkt. Daarna kun je facturen die je graag vooruit wilt laten financieren aanbieden, meestal kun  je ze direct uploaden via de website van het factoring bedrijf. Je kunt aan hen ook het debiteurenbeheer overlaten in het geval je afnemers niet of niet op tijd betalen. Het kan voordelen hebben om dit uit te besteden omdat je daarmee de relatie met je klanten niet vertroebelt.

Factoring Kampioen

Begin vandaag nog met factoring

Maak een gratis gesprek met onze experts